Dobrodošli na službene stranice
Turističke zajednice
grada Vrgorca

Info
Pratite nas
GO UP

Crtice

Fragmenti iz vrgorskog života

Guvno basket

„Guvno – mjesto gdje se nekad vrhla pšenica. U sredini je kraći drveni stup za koji je privezan konj koji ide ukrug i gazi po pšenici koja se na taj način odvaja od ljuske.“

 

Selo Orah pokraj Vrgorca dalo je jednog od najvećih hrvatskih košarkaša Nikolu Vujčića. Nije ni čudo da je Nikola zajedno s prijateljem i sumještaninom Tonijem Jakičevićem zaigrao basket na guvnu i tako pokrenuo ovu pravu malu poslasticu popraćenu dobrom igrom i veselim druženjem. Svake godine, u iznimno dobrom raspoloženju, i uz puno dobre spize, održava se GUVNO BASKET.

Pokreni video

Turnir u bućama

Buće, balote.

Igra dalmatinskih malih mista i njihovih ljudi i danas se čuva i njeguje u vrgorskom kraju. Igraju je i stari i mladi, i ne postoji selo u našem kraju bez barem nekoliko igrališta ili zogova i vrsnih igrača. A i nema ništa lipše nego kad se u litnjim sparnim poslijepodnevima i večerima „baci koja na buće“ pa se začuje žamor, glasovi, dozivanja, dalmatinski temperament.

Buće su naša vrijedna nematerijalna kulturna baština i trudimo se sačuvati je pa i kroz ovakve video uratke.

Buće ili balote, bulo ili bulin, kibici, mirenje punata, smiranje, valjanje, šponda, bumbiz, svega onoga što buće jesu uhvatili smo u par kadrova ovog videa snimljenih rane jeseni 2020. godine na tradicionalnom turniru Ivica Stanković u Kotezima ili ukratko, kod Bege.

Pokreni video

Tradicionalno pletenje košara

Još je ostalo svega nekoliko pletača u Umčanima, selu koje se nekada nalazilo pokraj Vrgorskog jezera, danas smještenog na rubovima našeg plodnog Vrgorskog polja zvanog Jezero, a krtoli, krtočići, demežane, vršve, pa čak i mriže čuvaju njegove najljepše priče. Priče polja, priče nekadašnjeg jezera, priče bogate povijesti i života. Sve te priče i vještine i kroz svoje ruke njeguje i čuva od zaborava i naš domaćin Filip Gašpar.

Podijeli
Istraži više