Dobrodošli na službene stranice
Turističke zajednice
grada Vrgorca

Info
Pratite nas
GO UP

Dani bikle i biklijada

Tradicionalno jesensko piće vrgorskog kraja

Znate li što je bikla

U Vrgorcu se očuvala stoljetna tradicija pijenja bikle, ali znate li što je bikla? Za one koji još ne znaju bikla je mješavina mladoga crnog vina i kozjeg mlijeka. Karakteristične je boje, krepkog svojstva i ugodnog okusa. Tradicionalno u vrgorskom kraju spravlja se nakon berbe grožđa. Osim u Vrgorcu, postojanje sličnoga pića zabilježeno je na području oko Mosora i Biokova, te na otocima Braču, Hvaru i Korčuli. Dok se na kopnu uglavnom koristi naziv bikla, otoci bilježe i nazive hmutica, hmuntica, mliko i vino, mućkalica, smutica i sumutva.

Vrgorski kraj poznat je po tradicionalnom uzgoju vinove loze, posebno autentičnim sortama loze poput zlatarice i trnka, ali i uzgojem stoke sitnog zuba. Kozu je imalo skoro svako domaćinstvo pa se bikla ovdje spravljala upravo s kozjim mlijekom. Odnos vina i mlijeka u mješavini je osoban, ali prema običajima, u vino se ulijevalo mlijeko istodobno miješajući, da se ne prosiri i da piće ostane koherentno i ugodno. Važno je postići pravilan odnos sastojaka, što se prepoznavalo po boji bikle. Moglo bi se reći da je odnos otprilike oko sedam dijela mladog crnog vina i tri dijela kozjeg mlijeka.

Bikla je zauzimala važno mjesto u ishrani na južno-dalmatinskim otocima i unutrašnjosti Dalmacije naročito u teškim životnim uvjetima kad je njeno krepko svojstvo bilo važno za preživljavanje. Pila se sukladno radovima, dok je u večernjim satima uz ognjište i bukaru u opuštajućim momentima dobivala značaj ugode i ostala u tradiciji vrgorskog kraja do današnjih dana.

Nije poznato otkada se u Vrgorcu pije bikla, kao što nije točno određena ni etimologija njezina naziva, međutim, Vrgorac je po njoj poseban jer se na ovom području održala do danas, dok je u većini ostalih područja nekadašnje rasprostranjenosti uglavnom iščeznula, ili nema toliku društvenu važnost za zajednicu. Uz biklu vezivale su se mnogobrojne zgodne priče koje su održavale i tradiciju i legendu.

Bikla više nije često piće, ali se zato u Vrgorcu aktivno radi na njezinu očuvanju, s Danima bikle i Biklijadom, godišnjim festivalom koji se održava krajem rujna ili početkom listopada.

Biklijada u Vrgorcu

BIKLIJADA U VRGORCU autentična turistička manifestacija koja se održava krajem rujena, puna ritma i sadržaja prepoznatljiva je po ružičastoj boji i večernjem sajmu koji uključuje degustaciju bikle, domaćih vina i proizvoda te raznovrsne gastronomske ponude uz bogat folklorni i zabavni program.

Dok u moštu mlado vino zori,

zabikli se i pisma se ori

u čast

lozi

i kozi

Podijeli
Istraži više