Dobrodošli na službene stranice
Turističke zajednice
grada Vrgorca

Info
Pratite nas
GO UP

Planinarenje

U srcu, u dahu, planine, planine…

Vrgorsko gorje – Monte di Vergoraz

 

Na jugoistočnim obroncima planine Biokovo, atraktivnog i impresivnog krševitog masiva koji se naglo uzdiže nad morem i proteže u unutrašnjost, u njedrima biokovskog ogranka, brda Rilić koja ga cijelom dužinom spaja s Makarskim primorjem, ugnijezdio se Vrgorac. Razigranost krških oblika s oštrim vrhuncima, vidikovcima i plandištima, docima, vrtačama, poljanicama i plodnim poljima u kršu, harmoniziraju se mrežom pješačkih staza u iznimnoj pejzažnoj raznolikosti. Prilagođenim pješačenjem upoznajte pješačke staze i gastronomiju vrgorskog kraja.

 

 

Sa svoja tri vrha s preko tisuću metara nadmorske visine u masivu Vrgorsko gorje svojom veličinom i visinom ističu se Matokit (Sv. Rok, 1062 m/nv), Mihovil (Sv. Mihovil, 1247 m/nv) i Šibenik (Veliki Šibenik, 1314 m/nv), a pogledi koji se s njih pružaju jedni su od vizualno neprepoznatljivijih i najreprezentativnijih krajolika cijelog vrgorskog kraja.

 

 

Sam naziv Vrgorsko gorje prvi se put spominje se u putopisu Alberta Fortisa “Viaggio in Dalmazia” (hrv. “Put po Dalmaciji”), tiskanom 1774. u Veneciji, gdje stoji zapisano „Monte di Vergoraz“.

Za informacije o stazama, planinarskim domovima i planinarskim akrivnostima na vrgorskom području kontaktirajte:

HPD Vrgorac

HPD Ćubrijan

Podijeli
Istraži više